EM-TEH logo
Gdje se nalazite: EM TEHNOLOGIJA d.o.o. VALPOVO Kompostiranje kućnog otpada

Broj artikala u košarici: 0

Ukupan iznos: 0,00 Kn

Kompostiranje kućnog otpada

Organko - spremnik za kompostiranje kućanskog otpada

Organko je funkcionalno izrađen i napredan spremnik koji vas riješava neugodnosti prilikom sakupljanja i odvajanja biološkog otpada u kućanstvima, kuhinji, autokamperu ili poduzeću. Neugodne mirise koji nastaju prilikom procesa truljenja možemo riješiti uporabom TERRA CONDI R-a. U tom se slučaju u spremniku Organko obavlja proces fermentacije. Tako će vaše kućanstvo zauvijek postati ugodnije i samim time higijenskije.

• FERMENTACIJSKA TEKUĆINA
NERAZRIJEĐENA je primjerena za održavanje čistih odvoda, a razrijeđena vodom (1:200) predstavlja hranjivu tvar za zalijevanje sobnog bilja i vrtnog bilja.

ŠTO SE ODLAŽE U ORGANKA?
Na manje komadiće narezani biološki otpad, kuhinjski ili manji vrtni otpad:
hrana, voće, povrće, kava, vrećice od čaja, cvijeće, citrusi, kora od banane, ljuska od jajeta, manje kosti, meso, sir, riba, papirnate maramice, salvete ...
U Organaka se ne odlažu tekućine, mlijeko i mliječni proizvodi, ocat, sokovi, masti, velike kosti, pepeo, životinjski izmet, opušci, papir ...

PROCESI U SPREMNIKU
• FERMENTACIJA
Predstavlja prirodni proces razgradnje biološkog otpada pomoću djelovanja mikroorganizama bez neugodnih mirisa. Otpaci se razgrađuju i ne trunu, a zato ostaju očuvani svi vitamini i minerali. Za ostvarivanje takvog procesa u spremnik Organko svaki dan dodajemoTERRA CONDI R, koji sav otpad, otrove i gnojiva razgrađuje okolišu neškodljive elemente.

TERRA CONDI R
Predstavlja skup prirodnih mikroorganizama (mliječno kiselinskih bakterija, kvasaca, fotosintetičkih organizama, actinomycesa i enzimsko aktivnih gljiva) koji se hrane našim otpacima te ih mijenjaju u upotrebljive i korisne tvari. U kombinaciji s Organkom  zaslužni su da se umjesto truljenja u spremniku vrši fermentacija. Na taj način od biološkog otpada možemo proizvesti kompost 1. kvalitete kojima obogaćujemo tlo. TERRA CONDI R je u potpunosti prirodan i siguran, primjeren i za kompostiranje na otvorenom. 1 kg TERRA CONDI R dostatno je za 2 punjenja. TERRA CONDI R je preporučljivo čuvati u dobro zatvorenoj vrečici ili posudi, kako bi se izbjeglo nastajanje plijesni.

KAMO S OTPADOM KAD JE ORGANKO PUN?
1. SPREMNIK ZA ODVAJANJE
Primjeren je za kućanstva s organiziranim odvozom biološkog otpada:

Spremnik se napuni u roku od otprilike mjesec dana. Isto možemo isprazniti u kante ili kontejnere za komunalni odvoz biološkog otpada.

2. SPREMNIK ZA ODVAJANJE I KOMPOSTIRANJE
Primjerena za kućanstva s vrtom/kompostištem:
Puni spremnik zatvorimo na 14 dana kako bi sadržaj u cijelosti fermentirao. Za vrijeme procesa svaka 3-5 dana istočimo fermentacijsku tekućinu. Nakon završenog procesa smjesa je spremna za kompostiranje. Sadržaj možemo istresti na kompostište, prekrijemo ga postojećim kompostom, a nakon 4 tjedna nastat će kompost 1. kvalitete. Također sadržaj možemo zakopati u vrtu i prekriti ga zemljom, pri ćemu će nastati humus.

UPUTE ZA ODRŽAVANJE
• SPREMNIK
Nakon svakog pražnjenja preporučujemo ispiranje spremnika, poklopca i slavine, i to tekućom vodom, bez upotrebe sredstva za čišćenje, budući da ista mogu uništiti mikroorganizme.
• SLAVINA
U prazan spremnik natočimo vodu te ju pustimo kroz slavinu (Open). Kad voda nije više obojena, slavinu zatvorimo (Close). Slavinu nikada ne odstranjujemo iz spremnika, budući da može doći do mehaničkih oštećenja ili nepravilnog brtvljenja. Slavinu se ne smije okretati na silu, preko oznaka “Open/Close”. Tekućine kao što su juhe, sokovi i ulje ne ulijevamo u Organka, budući da isti mogu prouzročiti začepljenje slavine.

DIMENZIJE ORGANKA

Organko je primjerenih dimenzija za ormar, spremište ili za ispod pulta. Preporučuje se postavljanje na lokaciji sa sobnom temperaturom.
*Ne preporučujemo da ga čuvate na balkonu, budući da ga hladnoća može oštetiti, odnosno napuknuti. Isto tako ga ne stavljajte direktno na sunce.

Dimenzije ( v / š / d ): 37 / 27 / 32 cm
Zapremnina: 16 L