EM-TEH logo
Gdje se nalazite: EM TEHNOLOGIJA d.o.o. VALPOVO Agrumi

Broj artikala u košarici: 0

Ukupan iznos: 0,00 Kn

Agrumi

PRIMJENA KORISNIH MIKROORGANIZAMA U PROIZVODNJI AGRUMA

Tretman tla u proizvodnji agruma

Prigodom podizanja novoga nasada, prije sadnje je potrebno obaviti tretman površine budućega voćnjaka korisnim mikroorganizmima, radi brže razgradnje biljnih ostataka i organske tvari unijete u tlo operacijama obrade tla. Prigodom sadnje obavezno je obaviti bakterizaciju korijena sadnica, a kod starih voćnjaka radi se međuredni tretmani tla pri kretanju vegetacije u proljeće do njezinog završetka.

Podizanje novoga nasada

Prije podizanja novoga nasada tretira se tlo sa 40 litara Terra Condi-a po hektaru koji se razblaži u 180-300 litara vode i prskalicom poprska željena površina. Prskanje obaviti ujutro ili navečer, kada nema vjetra i jake insolacije. Odmah nakon prskanja površinu plitko zaorati, zatanjurati ili prefrezati, kako bi se mikroorganizmi unijeli u tlo u sloj dubine 10-15 centimetara. Navedeni zahvat treba obaviti 10 do 15 dana prije sadnje.

Potrebna doza po hektaru (kada se koristi prskalica)

 • 40 litara Terra Condi-a (4 litre za 1000 m²)

 • 180-300 litara vode (80-100 litara za 1000 m²)

Tretmani u već podignutim nasadima

U već podignutim nasadima tretmane treba započeti pri kretanju vegetacije, a doza sa kojom se rade takvi tretmani su 5 litara Terra Condi-a na 1 hektar i ponavljaju se 4-6 puta tokom trajanja vegetacije, sve do njezinog kraja.

Potrebna doza po hektaru (kada se koristi prskalica)

 • 4-6*5 litara Terra Condi-a (0,5 litre za 1000 m²)

 • 180-300 litara vode (80-100 litara za 1000 m²)


Doziranje u sustav za navodnjavanje kap na kap

 • 2 litre Terra Condi-a po tretmanu (pri tjednim tretmanima)

 • 4 litre Terra Condi-a po tretmanu (pri tretmanima svakih 14 dana)

Bakterizacija sadnica

Bakterizaciju sadnica treba provesti neposredno prije sadnje, kako bi sadnica bila što vlažnija prije sadnje. Ovim zahvatom se potiče bolji rast i ukorjenjivanje sadnica, te kasniji razvoj biljke uslijed učinkovitijeg odvijanja procesa fotosinteze. Inhibicijom rasta fitopatogena, sadnica je zaštićena od bolesti u prvoj fazi porasta nakon presađivanja.

Način primjene

Terra Seed (ili Terra Condi) razblažiti s vodom u omjeru 1:10. Količina Terra Seed-a ovisit će o broju sadnica koje se moraju bakterizirati. Bakterizacija se odvija u posudi dovoljne zapremine da se biljka umoči u otopinu cijelim korijenom tijekom 1-2 sata. Nakon ovoga vremena pristupa se uobičajenom načinu sadnje.

Tretmani mandarine u vegetaciji

Trebalo bi obaviti barem dva tretmana u vegetaciji: prvi nakon cvatnje i drugi nakon formiranja plodova ili (ono što mi preporučama) prskati svakih 10 do 14 dana u fazi nakon cvatnje do zriobe plodova .

Način primjene

Condi Fruit MVV razrijediti s vodom (5-7 litara/hektaru u 180 do 300 litara vode) i prskati lisnu masu u preporučenim fazama rasta i razvoja biljke. U slučaju napada bolesti ili štetnika,  potrebno je i više tretmana odnosno učestalije prskanje voćnjaka. Naša sredstva se mogu miješati s drugim tekućim i folijarnim hranjivima i pesticidima (istovremeno s prihranjivanjem ili tretmanima protiv bolesti ili štetnika).

Potrebna doza po hektaru odnosno na 1000 m² površine (za aplikaciju prskalicom ili atomizerom)

 • 0,7-1 litra Condi Fruit MVV

 • 80 do 100 litara vode za 1000 m²)

Efekti primjene EM tehnologije na tlo i biljku

 • čini hranjiva dostupnim biljci bez štetnog utjecaja na okoliš

 • obogaćuje mikrobiološku aktivnost tla

 • poboljšava strukturu tla, sposobnost upijanja vode i čini tlo plodnijim

 • stvara povoljnu klimu za potiskivanje patogenih mikroorganizama

 • poboljšava klijanje, cvatnju, oplodnju, tvorbu ploda i zriobu

 • povećava sposobnost skladištenja ploda

 • jača imunitet biljaka